FHT loggo Försvarets Historiska Telesamlingar

 

flygvapnet loggo

 

Fast markradio Fmr-13


 

Radiostation Fmr-13

Radiostation Fmr-13 som sändtagare

Behov av att kunna kommunicera med flygplan på frekvensområdet UHF blev aktuellt under slutet av 1950 talet. Ur flygsäkerhetssynpunkt fanns ett behov av att kommunicera med flyg från grannländerna med bland annat uppgifter om väder, position samt vid situationer där nödlandning kunde befaras (SVENORDA). 

År 1959 beställde Kungliga Flygförvaltningen (KFF) 15 st UHF-markradio-stationer från Rohde & Schvarz i München. Det var en hyllvara som fick  modifieras med hänsyn till Svenska krav på LF och HF snitt samt nycklings-funktionen.

Stationen var en ren AM-station där sändaren var traditionellt rörbestyckad och mottagaren var en hybrid med rörbestyckade HF och MF delar samt transistoriserad i LF delen. Den kunde bestyckas som dels sändtagare eller med separat sändare och mottagare.

Serieleveransen startade i januari 1962 med tre st kompletta stationer. Dessa levererades förpackade och märkta stationsvis för att ompackning ej skulle behövas vid materielens fortsatta fördelning. Resterande stationer levererades efter ytterligare 6 veckor.

Installationen av Fmr 13 utfördes med hög prioritet vid flertalet av flygvapnets flottiljer samt vid två strilanläggningar. Det visade sig att radiostationen hade vissa brister och 1968 genomfördes en modifiering av stationerna. Samtliga styrenheter för sändar- och mottagarenheterna modifierades hos Rohde & Schwarz i München. Två utbytesenheter fick vara buffertenheter under den tid som övriga enheter modifierades och cirkulerade enligt uppgjord tidplan. Hela uppdraget tog ett år att genomföra.

Teknisk data

Allmänt

 

HF-impedans

50 ohm

Frekvensområde

200-400 MHz

Kanalseparation

50 kHz

Sändningsklass

A1,A2,A3.

LF-impedans

600 ohm

Frekvensnoggrannhet

< +10 ppm inom 0 till 45 C

Frekvensstabilitet

< +  3 ppm vid styrning med kristall        


Sändare
                              

 

Uteffekt

15 W

Spurios

-60 dB 0-400 MHz.

Brum och brus

-45 dB vid 80% MOD 1000 Hz


Mottagare 
            

 

Känslighet

20 dB (S+N)/N vid 4 uV EMK

Selektivitet

min  50 kHz vid –6 dB                   

 

max 100 kHz vid -90dB

Mellanfrekvens

1:a MF = 10,7 MHz

Brusspärr

2-200 uV

Bikanaldämpning

-70dB

Spegelfrekvens

-75dB